Älskar du att vara på stranden med familj, vänner och husdjur? Det är du är inte ensam om! Oavsett hur mycket vi älskar att vara ute i naturen och njuta av det härliga vädret så finns sommarplågorna där som grumlar vår sommaridyll. Minns du dessa?
1970 - Mitt sommarlov med Anita Hegerland
1982 - Sommartider med Gyllene Tider.
1985 - Live is life med Opus
1991 - Omåomigen med Pelle Almgren & Wow Liksom.
1992 - Sweat (Ah La La La La Long) med Inner Circle
1994 - När vi gräver guld i USA med GES.
1999 - Mambo no. 5 med Lou Bega.
2004 - The ketchup song med Las Ketchup och Hej hej Monika med Nic & the Family
2006 - Boten Anna med Basshunter.
2012 - Dansa pausa med Panetoz.
2019 - Con calma med Daddy Yankee feat Snow.
Så vad blir då årets sommarplåga?
Ja, den som visste det: vi väljer dem inte, plötsligt är de bara där.
Men som tur är kan vi förebygga vissa sommarplågor. Vår samarbetspartner Lillö Djurklinik AB har här nedan sammanställt några sommarplågor som du bör tänka på om du har hund eller brukar umgås med hundar. Så med dessa tips hoppas vi att du och din fyrfota vän får njuta av sommaren, utan dessa sommarplågor.
Fästingar
Fästingen tillhör gruppen kvalster som suger blod och de kan vara bärare av olika bakterier och virus som kan orsaka allvarliga sjukdomar hos både djur och människa. De fästingöverförda sjukdomar som påträffats hos hund i Sverige är Borrelios, Anaplasmos och TBE (Tick-Borne-Encephalitis). Risken är liten för att din hund skulle bli sjuk till följd av ett fästingbett men om det skulle hända så kan sjukdomen ibland bli allvarlig.
Symtom på fästingburen sjukdom orsakad av Borrelia eller Anaplasma kan vara minskad aptit, slöhet, generell smärta, stelhet och ibland vandrande hälta som kommer och går. Det är högst ovanligt att hundar smittas av TBE. Symtom vid TBE kan vara kraftig smärta från nacken, vinglighet, kramper, nedsatt medvetandegrad och beteendeförändring samt förlamning.
I södra Europa är risken större att bli biten av den bruna hundfästingen (Rhipicephalus sanguineus). Dock så har den påträffats även i Sverige. Denna fästing sprider ännu allvarliga sjukdomar jämför med den vanliga fästingen. Den bruna hundfästingen kan överföra sjukdomar så som babesios, hepatozoonos samt monocytär ehrlichios.
Undvik fästingar genom att kamma igenom pälsen efter varje promenad så har förhoppningsvis inte fästingen hunnit bita sig fast, med tanke på att det kan ta en stund innan den fäster. Skulle en fästing ha hunnit bita sig fast så bör man ta bort den så fort som möjligt. Ju kortare fästingen sitter desto större chans att din hund inte har hunnit få i sig några smittoämnen.
För att undvika fästingburna sjukdomar kan man köpa olika preparat mot fästingar. De medel som säljs som har vetenskapligt dokumenterad effekt mot fästingar är olika spot-on preparat, halsband och tuggtabletter. Använd alltid medicinen enligt tillverkarens anvisningar och läs medföljande bipacksedel innan hunden behandlas.
Det finns även alternativa produkter så som kosttillskott, bärnstenshalsband och andra typer av halsband som skapar statisk elektricitet. Detta för att försöka förhindra att fästingen skall fästa. Vad som är bäst för just din hund är svårt att säga. Man kan behöva prova sig fram.
Sommarvärme
Hundar svettas inte på samma sätt som människor. En hund flåsar eller hjässar för att hålla en normal kroppstemperatur om det är varmt i dess omgivning. En hund är känslig för värme så det är viktigt att den har tillgång till vatten och en skuggplats. Långpromenader är bra att förlägga till tidig morgon eller på kvällen. För de mest heta dagarna så finns det kyldynor som svalkar skönt.
Simma lugnt
Ett svalkande bad är härligt och en bra fysträning för din hund. Ha dock koll på var ni får bada och se om ni kan hitta specifika hundbadplatser. Var dock försiktig med bad om det är algblomning eftersom detta är giftigt för din hund. Efter badet är det viktigt att torka din hund så torr som möjligt för att undvika fukteksem.
Huggormsbett
Så här års är det är en relativt stor risk när hunden rör sig i skog och mark. Ormsäsongen är lång: Från tidig vår till sen höst. Symtom som brukar visa sig efter ett huggormsbett:
- Nedsatt allmäntillstånd, trötthet.
- Svullnad kring bettet och ofta kan man hos veterinären se två ingångshål efter ormens tänder.
- Hundar blir oftast bitna i nos, huvud eller hals.
Om olyckan är framme håll djuret i maximal stillhet för att undvika att giftet cirkulerar och sprider sig i kroppen. Uppsök veterinär snarast eftersom akut djursjukvård är livsavgörande. Mängden gift djuret får i sig varierar från bett till bett. Ibland sprutar inte ormen in något gift alls. Giftet som huggormen sprutar in vid ett bett ger kärlskador som leder till blödningar. Detta leder till skador på främst lever, njurar, bukspottkörtel och mjälte. Skador på hjärtat kan uppstå under flera dagar efter bettet så det är viktigt att ta blodprover för att kolla detta.
Antiserum finns att ge, men detta har omdiskuterad effekt och hjälper inte fullt ut.
Din hund kan behöva chockbehandling av veterinär, och om påverkat allmäntillstånd kan djuret behöva läggas in på sjukhus för vidare intensivvård samt observation.
Att ge kortison är omdiskuterat och det har ifrågasatts om det har någon effekt. Studier pågår fortfarande inom området.
Viktigt med strikt vila de första 10 dagarna efter bettet för att minimera risken för hjärtmuskelinflammation. Huggormsbett är farligare för hund än för människa eftersom djuren har mindre kroppsvolym. Upp till 5 % av hundarna dör p.g.a. huggormsbett. Prognosen är som regel god vid tidigt insatt behandling, dock behöver man ha respekt för sena komplikationer så som leverinflammation, hjärtmuskelinflammation, njurinflammation och vävnadsdöd till exempel hudnekroser.
Kräkning och diarré
Bakgrunden till kräkning och diarré är att magsäcken och/eller tarmarna har blivit inflammerade av någon orsak. De mest vanliga orsakerna är virus eller att djuret har ätit något olämpligt. Andra möjliga orsaker kan vara:
- Främmat föremål som hunden/katten fått i sig som kan fastna i tarmen. Ex. benrester eller glasspinnar.
- Plötsliga foderbyten
- Inälvsparasiter
- Parvovirusinfektion
- Bukspottkörtelinflammation
- Biverkan vid medicinering
- Förgiftningar
- Endokrina sjukdomar
- Inflammatoriska mag-tarm sjukdomar
- Tumörsjukdom
- Stress/ förhöjd energinivå
Beroende på allvarlighetsgrad efter en klinisk undersökning, kan det bli aktuellt att ta blodprov, röntga eller göra ett ultraljud. Oftast vet man inte vad som orsakade djurets kräkning eller diarré och efter att ha uteslutit någon form av allvarlig magåkomma, så behandlar vi symtomatiskt med skonsam kost, probiotika (kosttillskott som främjar och/eller återställer tarmflorans naturliga balans), eventuellt dropp, medicin mot illamående och smärtlindring vid behov. Antibiotika är sällan nödvändigt om inte tecken på blodförgiftning föreligger.
Om hunden är pigg och glad och äter och dricker normalt och inte har något blod i kräket eller avföringen så kan man ofta börja behandla själv.
- Börja med att svälta hunden i upp till 12 timmar. Mycket små hundar och valpar ska inte svältas för de riskerar att få farligt lågt blodsocker.
- Vatten skall finnas tillgängligt hela tiden. Ett normalt vätskeintag när hunden mår bra är 0,5 dl vätska per kg kroppsvikt och dygn.
- Ge skonkost i små portioner 4-6ggr/dag. Ge antingen kokt ris/ vit fisk eller kokt kyckling eller så finns det välbalanserad skonkost av både blötfoder och torrfoder hos veterinär.
- Köp även en typ av magpasta och goda tarmbakterier hos veterinär som hjälper din hund att bli bra i magen.
- När hunden har varit bra i magen under minst 3 dagar kan man gradvis gå över till det vanliga fodret.
- Under tiden som ditt djur inte mår bra så vila och ta det lugnare än vanligt och undvik lek.
- Undvik också att träffa andra hundar för att minska smittorisken.
Förebyggande behandling
- Ge inte kryddstark/salt eller feta matrester. Undvik att hunden får tag i grillrester, glasspinnar eller dylikt.
- Inför en lättare stressig händelse ex. tävling, pensionatvistelse, träningsläger, utställning och vid antibiotikakur, så ge tillskott av goda tarmbakterier.
- Vid foderbyte är det bra att gradvis över en veckas tid gå över till det nya fodret.
Kristianstads SLS och Lillö Djurklinik AB
Vi, tillsammans!